Stryk på eksamen – hva nå?

Det pugges, leses og prokrastineres hardt mange steder i disse dager. Kanskje har du allerede vært gjennom en av de første eksamenene dine denne våren? Noen ganger er man uheldig, andre ganger forbereder man seg rett og slett ikke godt nok. Hva gjør du om du strøk på eksamen?

Det er forskjellige regler for hva du har rett på dersom du strøk på eksamen avhengig av om du er elev på ungdomsskole eller videregående, eller om du er student. Det kan også få ulike konsekvenser, og konsekvensene kan være store. Det lønner seg sjeldent å stryke på en eksamen med andre ord.

Ungdomsskole:

Om uhellet først er ute er det greit å vite hva man kan gjøre med det. Dersom du er elev på ungdomsskole er det ikke mye du kan gjøre. Stryker du på en eksamen får du ikke ta ny, og karakteren din vil regnes som null når du skal regne ut gjennomsnittet ditt på vitnemålet. Har du søkt videregående skole kan dette ha utslag for om du kommer inn på den skolen du ønsker eller ikke.

Videregående:

Er du elev ved videregående skole har du flere rettigheter. Stryker du på en eksamen har du rett til å ta denne eksamenen på nytt neste gang det tilbys. Når neste eksamen skal avholdes avhenger av om lokalt eller sentralt gitt. Det vil si at du kan risikere å ikke få tatt eksamen på nytt før våren året etter. Dette får konsekvenser for søknad til videre utdanning. Med stryk på en eksamen har du ikke et fullstendig vitnemål, og må sannsynligvis utsette høyere utdanning til du har fått tatt eksamenen på nytt.

Møter du ikke opp til første mulige eksamen, har du derimot mistet rettighetene dine. Ønsker du da å ta opp eksamenen og få fullstendig vitnemål må du ta faget som privatist. Dette kan du enten gjøre alene – eller med hjelp. Det er gjerne vanskelig å motivere seg på egenhånd, og det anbefales å få hjelp av noe slag.

Med en privatlærer kan du få råd om hvordan du bør legge opp studiene dine, finne ut av hva i pensum som er relevant, og forbedre studievaner. Med kontroll på faget kommer mestringsfølelsen og motivasjonen, og før du aner det har du bestått faget og er klar for nye utfordringer.

Student:

Som student har du litt andre rettigheter enn elever. Stryker du på en eksamen har du rett til å konte denne. Det betyr at du har rett til å ta eksamenen på nytt neste gang denne tilbys. Som regel er det helt i begynnelsen av neste semester, slik at du ikke trenger å vente til neste ordinære eksamen i dette faget. Du har mulighet til å ta eksamen på nytt tre ganger dersom du stryker.

Dersom du ikke møter opp til eksamen derimot – er det litt andre regler. Da har du ikke rett til å konte, men det kan allikevel være du får lov. De forskjellige studiestedene har ulike regler og retningslinjer de forholder seg til.

Har du ikke møtt til en eksamen, og ikke får lov til å konte, men vil allikevel ta faget på nytt? Da må du vente til ordinær eksamen tilbys neste gang. Har du mulighet er det lurt å bli med på forelesninger og følge løpet så godt det lar seg gjøre. Noen har ikke fått tatt eksamen, og har fullt opp med andre forelesninger i videre studieløp og har dermed ikke mulighet til å følge undervisningen i det aktuelle faget de tar opp.

Det er vanskelig å skulle forberede seg til en eksamen om man skal gjøre det helt alene. Med privatundervisning er du ikke alene, du har hele tiden noen som hjelper deg, pusher deg, og som vet hvordan man kommer i mål på en effektiv måte. Du får undervisning som er spesielt tilpasset deg og dine behov, og det kan lønne seg i vanskelige og umotiverende fag.

Uansett hvilket trinn eller nivå du er på – det er kjipt å stryke på eksamen. Det får store konsekvenser og medfører en hel del mer jobb. Gjør ditt beste for å bestå, og sjekk ut hvilke muligheter din skole tilbyr dersom du først skulle være uheldig.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *