Stiller du for høye krav til deg selv?

Er du mye stressa? Føler du deg sliten gjennom hele skoleuka? Får du ikke de resultatene du ønsker uansett hvor mye du jobber? Det er mulig du setter urealistiske krav til deg selv, og ikke vet hvordan du skal jobbe mot realistiske mål. En privatlærer kan gi deg innsikt i dine sterke sider, og hjelpe deg med å få tilbake motivasjonen og mestringsfølelsen igjen!

Opplever du at det stilles mange krav til deg? Du skal se fresh og opplagt ut selv om du kanskje satt oppe med lekser til 3 i natt. Du skal få toppkarakterer på alle prøvene dine, og være forberedt til eksamen uansett hvilket fag du kommer opp i. Du skal gjøre mer enn din del i gruppearbeidene på skolen, og du skal ha et rikt sosialt liv, helst være god i en idrett og samtidig tilbringe tid med familien din.

Hvem stiller kravene?

Det er ikke rart man blir utslitt. Hvem klarer egentlig å leve opp til alle disse kravene? Og hvem er det egentlig som setter kravene? Du tenker kanskje at du må få til alt dette for ikke å skuffe foreldre, lærere eller venner. Men ønsker de som er glade i deg virkelig at du skal kjøre deg selv helt i grøfta? Og for hva?

Kanskje kommer disse kravene innenfra. Har du vurdert om det er du selv som er streng med deg og som ønsker å vise at du kan gjøre alt? Sannsynligvis vil foreldrene dine heller at du er frisk og fornøyd enn at du skal bli utbrent før du har entret arbeidslivet. Og du er helt sikkert en enda bedre venn om du faktisk er avslappet og til stede når du henger med dem, og ikke stresser med hva du burde lese på til neste prøve.

Din egen verste fiende

Noen stresser faktisk så mye med å gjøre det bra på prøver og eksamener at de ødelegger for seg selv. Du får ikke gjort mye om du er så nervøs at du ikke husker det du satt og leste på hele natten før prøven.

Ofte stiller vi oss selv de høyeste kravene, og noen ganger har vi urealistiske forventninger til egne prestasjoner. Opplever du at du jobber og jobber, leser til øynene dine blir tørre, sitter oppe hele naten og allikevel ikke oppnår de resultatene du ønsker? Det kan være du rett og slett har for høye forventinger til deg selv og dine evner.

Vi er ikke alle født til å være best i alt. Vi har ulike forutsetninger, interesser og ferdigheter, og heller enn å være god i alt, bør du satse på å være god i det som betyr noe for deg. Uansett om det er i matematikk, fotball eller å være en god venn.

Finn dine sterke sider

Det kan være vanskelig å vite hva du er flink til, og hvordan du skal strukturere dagen din for å få mest mulig ut av både skolearbeid og fritidsinteresser. Mye handler om prioriteringer, realistiske målsettinger og motivasjon, og dette er noe en privatlærer kan hjelpe deg med.

Privatundervisning handler ikke kun om det rent faglige, det handler også om å finne dine sterke sider, bruke interessene dine for å forstå vanskelige konsepter, og øke både mestringsfølelsen og motivasjonen for å lære. Kanskje kan du bruke sommerferien til å bli kjent med hva du trenger og ønsker å oppnå? Da er du klar for nye utfordringer til høsten!

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *