Slik når du målene dine

Å vite hvordan du jobber målrettet og mest mulig effektivt for å faktisk nå målene dine kan ha mye å si for resultatene du oppnår. Enten du ønsker deg bedre karakter i fysikk, å løpe enda raskere på 3000 metertesten, eller å komme inn på drømmestudiet – jobber du ikke målrettet kan det være utfordrende å komme seg dit.

Vet du ikke hvor du skal starte? Eller hva du bør fokusere på? Det kan være vanskelig å sette seg et konkret mål og vite akkurat hvordan du skal komme dit. Dessuten er det vanlig å miste motivasjon og engasjement underveis i arbeidet. Hva gjør du for å holde deg på riktig spor?

Dette er noe en privatlærer kan hjelpe deg med. Som toppstudenter vet de akkurat hva som skal til for å komme seg dit man ønsker. De har selv jobbet hardt for å nå målene sine, og vet hvordan du holder motivasjon, mestringsfølelse, selvtillit og målrettethet oppe i tøffe perioder.

Så hvordan starter du? Hva bør du tenke på? Hvordan skal du faktisk nå de målene du har satt deg? Her får du fem triks som bidrar til å ansvarliggjøre deg slik at du faktisk oppnår målene dine og får de resultatene du ønsker.

  1. Hovedmål og delmål

Sett deg et langtidsmål. Hva ønsker du å oppnå helt til slutt? Vil du inn på medisinstudiet? Vil du gå fra karakter tre til karakter fem i tysk til neste år? Eller vil du få den sekseren på eksamen? Det er viktig å ha et hovedmål å jobbe etter, da vet du hvor du skal ende opp.

Sett deg også delmål underveis. Å jobbe etter hovedmålet hele veien kan være utfordrende, og det kan oppleves umulig og demotiverende når du ikke ser så stor fremgang hele veien. Hva med å sette deg mindre mål underveis – for eksempel å jobbe to timer med skolearbeid om dagen i stedet for én time? Eller å lære deg den formelen du synes er så vanskelig før neste prøve? Eller å snakke tysk i minst en halvtime om dagen i en uke?

Kryss av for oppgavene du har fullført, så ser du at du klarer å oppnå delmålene dine. Da blir det mer motiverende å jobbe videre mot hovedmålet også.

  1. Fortell om målene dine til venner og familie

Når du forteller familie og venner om hva du ønsker å oppnå så ansvarliggjør du deg selv. De vet hvor du vil og når du skal være der, og da er det mye vanskeligere å sluntre unna eller slurve med oppgavene dine. Når venner og familie forventer at du når et mål jobber du enda litt hardere for å bevise at du klarer det.

  1. Vær realistisk

Det er meningsløst å sette seg et mål du vet du ikke klarer å oppnå. Om du ikke eier et musikalsk ben i kroppen er det ikke noe poeng å ha som mål å bli konsertpianist innen sommeren. Du vet hva du kan og hva du sliter med, sett deg mål som er utfordrende men oppnåelig.

  1. Be om kritikk og tilbakemeldinger

Det kan være skummelt å be om hjelp og kritikk til noe du kanskje ikke er helt sikker på om du har fått til. Derfor er det desto viktigere å gjøre det! Tilbakemeldinger fra andre på hvordan du ligger an er gull verdt. Kanskje ser de en feil du ikke har oppdaget selv? Kanskje har de noen gode tips og råd du ikke har tenkt på som kan gjøre videre arbeid enklere for deg?

Vi gjør alle feil, og ingen er perfekte. Kritikk er ikke ment å gjøre deg usikker eller demotivert. Ta det som den hjelpen det er – de som gir deg tilbakemelding ønsker bare å hjelpe deg med å bli bedre!

  1. Ikke gi opp

Satte du deg et delmål du ikke klarte å følge opp? Det er ingen grunn til å gi opp hele prosjektet. Noen ganger mister vi fotfestet og motivasjonen – og det er helt greit. Det viktige er hvordan du håndterer det videre. Sett deg et nytt delmål, vær realistisk, og fortsett jobbingen din. Slaget er ikke tapt selv om du ikke klarer alt du vil.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *