Slik kickstarter du de neste studieårene allerede nå!

Arbeidet du legger ned allerede første semester er avgjørende for hvilke resultater du går ut av studieinstitusjonen med. Hvilke studiemetoder bør du bruke, hvordan hjelper kollokviene deg, og hvilke andre vaner bør du legge deg til allerede nå?

Det er utrolig mye nytt og spennende som skjer når du har startet på høyrere utdanning. Faddergrupper, fester, kanskje er du i en helt ny by med helt nye mennesker, du bor for deg selv for første gang, listen er lang. Men husk hvorfor du er der – for å studere.

Allerede første semester får du resultater som følger deg resten av studieløpet og som kan avgjøre om du kommer inn på videre studier eller får den jobben du ønsker deg senere. Da er det viktig å ha verktøyene du trenger for å gjøre det bra allerede fra starten av. Her er en liten liste over ting som kan hjelpe på veien:

  1. Læringsmål

Alle emner har læringsmål for hva du som student skal kunne når eksamen nærmer seg. Det kan lønne seg å få en god oversikt over hva læringsmålene er i de ulike emnene du skal gjennom – de forteller mye om hva det legges vekt på i faget og hva du kanskje ikke trenger å bruke så mye tid på. Ingenting er så irriterende som å ha pugget noe som viser seg å ikke være viktig i det hele tatt når eksamen kommer.

  1. Ta gode notater

Nå som du er student er det helt opp til deg hvor mye du sitter igjen med etter forelesninger. Du har ikke en lærer som står over deg og sjekker oppgaver og lekser lenger – det må du sørge for å gjennomføre selv.

Da er gode notater gull verdt. Med masse pensum er det lett å gå seg litt vill, men med gode notatteknikker får du med deg det viktigste fra hver forelesning og hvert kapittel. Finn en metode å ta notater på som passer for deg – enten det er å lage tegninger av temaer, tankekart, eller korte sammendrag.

  1. Finn din lærestil

Vi lærer alle forskjellig, det er det ingen tvil om. Noen stortrives med å sitte på hver eneste forelesning og ta samme notater som det foreleseren skriver på tavla. Andre trenger å diskutere pensum i kollokvier, eller å lage tegninger og modeller for å forstå kompliserte begreper.

Finner du ut hvordan du lærer best så tidlig som mulig har du gjort deg selv en enorm tjeneste for resten av studietiden din, og du slipper å kaste bort utallige timer på å jobbe med pensum på en måte som ikke gir deg noen ting.

  1. Bruk medstudenter

Selv om kollokvier og gruppediskusjoner ikke er måten du lærer best på, er det definitivt noe å hente i å bruke medstudentene dine allikevel. Kanskje har de plukket opp noe viktig i pensum som du ikke har fått med deg? Kanskje har de noen ideer til hvordan dere kan få mest mulig ut av lesetiden som du ikke har tenkt på selv?

  1. Ingen skam å be om hjelp

Dersom du ikke finner din lærestil, ikke vet hvordan du skal ta gode notater eller rett og slett opplever å miste motivasjonen må du ikke gi opp. Det er ingen skam å be om hjelp, og kanskje er et blikk fra en utenfra nettopp det du trenger for å komme på rett vei igjen.

En privatlærer kan hjelpe deg med alt fra å pugge gloser eller formler til å sette store begreper og temaer i sammenheng med hverandre. Eller trenger du kanskje bare noen som kan hjelpe deg med å studere mest mulig effektivt? Uansett hva behovet ditt er så er privatundervisning tilpasset deg, og hjelper deg med å nå dine målsettinger.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *