Slik jobber du effektivt

Utsetter du skolearbeidet til fordel for TV-titting etter skolen? Klarer du å lære deg gode vaner vil du oppleve at leksene går fortere unna, det blir enklere å øve til prøver, og kanskje går karakterene opp.

 Etter en lang skoledag er det lite som frister mindre enn å sette seg ned og øve til matteprøven neste uke. Det er så mange distraksjoner når man kommer hjem, og det kan være vanskelig å motstå TV-en, PC-en og mobilen.

Sliter du med å komme i gang kan privatundervisning hjelpe deg på vei. Med privatlærer kan du lære deg å strukturere hverdagen din, finne igjen motivasjonen og opparbeide deg ordentlig gode vaner som varer hele skoleåret.

Det er ikke så mye som skal til for å lage seg gode nok vaner til at distraksjonene blir færre og mindre betydningsfulle. Med gode studievaner kommer det også mange fordeler, og de kan brukes i andre deler av hverdagen også – som på trening eller i deltidsjobben.

Opparbeide gode vaner

I boken ”7 vaner svært effektive tenåringer har” forteller forfatter Sean Covey om flere trinn man bør ta for å begynne å opparbeide seg gode vaner. Tre av disse er spesielt viktige, og ser slik ut:

1. Ta ansvar

Du må selv ta ansvar for deg, hva du vil lære og hva du vil oppnå. Det er lett å skylde på at læreren ikke liker deg når du får dårlige karakterer gang på gang, men hvis du tenker deg skikkelig om – øvde du egentlig godt nok til den siste prøven? Har du gjort alle leksene? Har du egentlig forstått temaet det var snakk om? Ikke? Da vet du hva du har å gjøre neste gang. Til syvende og sist er det deg det står og faller på.

2. Sett deg mål

Det er vanskelig å vite hva du skal lese seg opp på eller hvor du mangler kunnskap om du ikke vet hva du skal oppnå. Sett deg både langtidsmål og kortere mål underveis. Hvor vil du være om tre år? Hvilket grunnlag trenger du for å komme deg dit? Trenger du bedre karakterer? Lag deg en plan og jobb etter den.

3. Det viktigste først

Sett opp en prioriteringsliste, og gjør de viktigste tingene først. Det er ikke viktigere å se på morsomme kattevideoer på Youtube enn å øve til mattetentamen, så da øver du selvfølgelig før du tar deg pause.

Kjenn deg selv

Det handler selvfølgelig også om hvordan du lærer best. Vi er alle forskjellige, og vi lærer på ulike måter. Finn ut hvordan du liker å lære og hva du får mest ut av. Det er bortkastet tid og lite motiverende å sitte og lese side opp og side ned om du ikke husker noe av det senere. Lag et tankekart, gå ut og test teorier i praksis, eller diskuter med en klassekamerat. Prøv deg fram!

Når du har funnet ut av hvordan du liker å jobbe og hvordan du lærer best er det på tide å sette i gang med å bygge de gode vanene. Få deg en fast leksepartner, da er det lettere å gjennomføre planlagte økter, og det er samtidig hyggelig og sosialt.

Prøv igjen og igjen

Det er også viktig å huske på at du alltid kan starte på nytt. Selv om du bare klarte å sette deg ned med lekser etter skolen tre dager på rad betyr ikke det at du feilet. Kom deg opp på hesten og prøv igjen. Det er ikke en unnskyldning for å tenke ”jeg klarte det ikke, da ser jeg bare på TV i stedet.” Fortsett der du slapp, det er bedre å gjøre noe enn å gjøre ingenting.

Det tar tid å opparbeide seg gode vaner, men det er verdt det. Selv om det føles som et slit i starten kommer du plutselig til et punkt hvor det føles enda tyngre å ikke gjennomføre det du har planlagt.

Husk dessuten å belønne deg selv når du oppnår både delmålene og hovedmålet ditt. Du har jo arbeidet hardt og målrettet, så du har fortjent å gjøre noe hyggelig for deg selv!

Hva med å belønne deg selv med en av disse deilige smoothiene?

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *