Slik holder du nyttårsforsettene dine

Vi er inne i et nytt år, og med det nye året følger også nyttårsforsettene. Noen har mål om å bli et bedre menneske, andre skal trene mer, og mange elever vil forbedre karakterene sine. Har du satt deg nyttårsforsetter?  Og klarer du å følge dem?

Hvorfor setter vi oss nyttårsforsetter? De fleste klarer jo ikke å holde dem ut januar engang. Mange ser på 1. januar som er hvitt lerret som de kan male i akkurat de fargene de vil. En ny start, en ny mulighet til å gjøre varige endringer.

Selv med alle de beste intensjonene vil de færreste klare å gjennomføre nyttårsforsettene de setter seg. Her får vite hvorfor det kan være vanskelig å gjennomføre dem, og hvordan du skal klare å nå målene du setter deg for det nye året:

  1. Indre motivasjon

Mange setter seg mål basert på hva de tror andre forventer av dem. Du tenker kanskje at vennene dine vil like deg bedre om du får den 5eren i norsk? Sannsynligvis er de alt for opptatt med å tenke på sine egne prestasjoner og mål til å bry seg om hva du fikk på den siste prøven.

Finn ut av hvorfor du egentlig vil forandre deg. Er det for å glede andre? Eller ønsker du å kjenne på mestringsfølelsen for din egen del? Er det noe du ønsker å oppnå i fremtiden med de endringene du gjør nå?

2. Konkrete mål

Det mange gjør feil når de lager nyttårsforsett er å sette opp for mange mål, og mål som ikke er konkrete nok. ”I år skal jeg trene mer, spise sunnere og bli flinkere på skolen” er typiske nyttårsforsett som det er vanskelig å holde. Velg deg ett eller to konkrete mål, og fokuser helhjertet på disse.

Dess mer konkret målet er, jo mer sannsynlig er det at du klarer å gjennomføre det og. Hvordan vet du om du har blitt flinkere på skolen? Kanskje vil et bedre mål være å gjøre alle leksene i det faget du ønsker å forbedre deg i . Det er konkret og oppnåelig.

3. Lag en plan

Vil du forbedre karakterene dine? Sett deg et langtidsmål, som for eksempel å gå opp en karakter i et spesifikt fag innen neste år. For å nå langtidsmålet er det lurt å sette delmål underveis. Hva må du gjøre for å nå målet ditt? Øve mer til prøver, være mer aktiv i timen eller bruke mer tid på leksene hver uke?

Sett opp en plan og følg den. Føler du ikke at den fungerer som den skal kan du alltids endre og forbedre planen underveis, det viktigste er at du ikke bare kaver rundt uten mål og mening.

Lag deg konkrete mål og følg planen din. Da klarer du å gjennomføre!

4. Vær klar over fristelser

Det vil helt sikkert komme en tid hvor du begynner å bli demotivert, sliten og lei, og synes det er mer mas enn greit å jobbe mot målet ditt. Da er det lett å falle for fristelser og komme med dårlige unnskyldninger for hvorfor du ikke kan følge planen din.

”Det gjør vel ingenting om jeg utsetter å lese til prøven én dag”, eller ”jeg kommer jo ikke til å klare å nå målet mitt uansett, så jeg kan like gjerne bare se på TV nå” er typiske tanker mange møter på.

Mennesker er i utgangspunktet late, og vi liker å gjøre så lite som mulig. Når du er i ferd med å endre atferden din vil hodet ditt prøve å lure deg tilbake til den tilstanden den var i tidligere – det var jo tross alt enklere.

Når du er klar over at disse tankene vil komme kan du styre unna dem. Du klarer å fortsette med planen din i én dag til, gjør du ikke? Og én dag til, og én til, og plutselig har det blitt den nye standarden hjernen din følger.

5. Det er ikke over om du sprekker

Selv om du er klar over fallgruvene du vil møte på underveis vil du sannsynligvis ikke klare å unngå alle. Dessuten må man noen ganger prioritere andre ting enn å følge planen til punkt og prikke – og det er helt greit.

Det er ikke over om du ikke klarte å følge planen din som du skulle ønske, eller om du ikke klarte å nå et av delmålene dine. Prøv igjen – å ikke få det til første gang er ingen grunn til å gi opp. Da vet du hva som skjer når du ikke helt klarer det, og hvordan du kan gjøre det annerledes i neste omgang.

6. Hjelp på veien

Synes du det er vanskelig å finne den indre motivasjonen din, sette opp en plan eller å komme tilbake til gode rutiner igjen etter en sprekk? En privatlærer kan gi deg tips både før og underveis mens du jobber mot målet ditt.

Om du trenger hjelp frem mot eksamen i et fag du synes er utfordrende eller om du heller vil ha mer generell leksehjelp – privatundervisning kan gi deg den boosten du trenger for å nå målet ditt.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *