Slik gjør du overgangen fra ungdomsskole til videregående enkel!

Det er endelig skolestart for videregående elever over hele landet. Det er både spennende og utfordrende, og som elev har du mye å tenke på framover. Hvordan sørger du for at overgangen fra ungdomsskole til videregående går enklest mulig?

Nå er tiden her! Det er klart for skolestart for videregående-elever over hele landet. Kanskje er du en av de som setter føttene dine på en ny skole denne uken? Det er utrolig spennende å starte på videregående. Du er ute av grunnskolen, og går nå på skole av egen fri vilje – det gir en helt spesiell følelse!

Med videregående følger det både mer frihet og mer ansvar. Du har mye mer ansvar for egen læring nå enn du hadde på ungdomsskolen. Lærerne holder deg ikke i hånden lenger, de forventer at du kommer deg gjennom timer, pensum og prøver på egenhånd i mye større grad.

Gjør overgangen enkel

Overgangen fra ungdomsskole til videregående kan være utfordrende for mange. Kanskje er nivået høyere enn du hadde forventet? Kanskje stilles det strengere krav for å oppnå samme resultater som du har hatt tidligere? Kanskje blir ansvaret for egen læring litt overveldende?

Det er ikke uvanlig å oppleve både at nivået på undervisningen er høyere, og at det forventes at du tar mer ansvar for å følge med i timer og pensum enn tidligere. Men løpet er ikke kjørt for deg bare fordi det oppleves litt vanskelig! Her er fire tips til hvordan du gjør overgangen så enkel som mulig:

  1. Få oversikt

I alle fag finnes det en læreplan, og i denne finner du noe som heter kompetansemål. Kompetansemålene sier noe om hva du som elev skal kunne etter at du har gått gjennom undervisningen i det aktuelle faget.

Ta for eksempel norskfaget – finn læreplanen og kompetansemålene du skal ha oppnådd etter første år på videregående. Her ser du hva det forventes at du kan, og hva det vil legges vekt på ved eksamen.

Bruker du læreplanen aktivt får du mye bedre oversikt over hva faget inneholder, hva du skal kunne, og hva du bør jobbe mer med. Da er det også enklere å luke ut temaer eller områder som ikke er så viktige og som du ikke trenger å bruke så mye tid på.

  1. Notater

Ta gode notater i timen. Mange skriver bare ned alt læreren sier uten mål og mening, men hvor godt husker du det? Og hvor ofte vil du bruke de notatene? Ikke særlig mye. Ta notater som hjelper din måte å lære på – enten det er ved å bruke farger og tegninger, tankekart, eller punkter.

Når du kommer hjem lager du sammendrag basert på notatene du har tatt i løpet av dagen – og vipps så har du oversiktlige sammendrag og notater å se på før neste prøve.

  1. Lekser

Gjør lekser! Det er kanskje et kjedelig og banalt råd, men det er et viktig et. Noen lærere gir ikke lekser, andre gir masse. Uansett hva du eller læreren din mener om lekser – å ikke gjøre lekser hjelper deg ikke i det hele tatt. Bare ved å bruke en liten time om dagen gjør du deg selv en stor tjeneste.

Du blir automatisk mer forberedt til prøver, klarer å følge med i timer med vanskelig stoff, og trenger ikke bruke så mye tid på å gå gjennom hele pensum før eksamen. Du har jo allerede jobbet aktivt med stoffet!

  1. Hjelp

Noen ganger blir overgangen rett og slett for overveldende – du er ikke alene om å synes det er vanskelig. Det viktige er at du ikke gir opp og tenker at «dette klarer jeg ikke» eller «jeg kommer aldri til å henge med». Hvis du sliter med å følge undervisningen og resten av klassen finnes det hjelp.

Kanskje trenger du bare hjelp med å komme i gang med gode studievaner? Eller kanskje trenger du mye hjelp i matematikken som var vanskeligere enn forventet? Uansett hva dine utfordringer er så kan privatundervisning være en god løsning.

Med privatlærer får du tett oppfølging og undervisning som er spesielt tilpasset deg, det du synes er vanskelig, og de målsettingene du har satt deg. Du trenger ikke å slite deg gjennom tre år med utfordrende fag på egenhånd, det finnes god hjelp å få, som får deg på rett kjøl igjen!

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *