Skal du på utveksling? Her får du råd!

Tenker du på å reise på utveksling? Eller har du kanskje allerede bestemt deg og er i gang med forberedelser? Utveksling kan være en fantastisk mulighet til å bli kjent med en ny kultur og spennende mennesker, men det krever også planlegging.

Hvis du tenker på å dra på utveksling er det flere ting du kan gjøre før du bestemmer deg. De fleste skoler har et forhold til organisasjoner som driver med utveksling, og kan gi råd både før, underveis og etter.

Espen Emil Thygesen er privatlærer og har selv studert i Austin, Texas. Han har flere tips til hva man kan gjøre både i forkant av reisen – og underveis – for å få mest mulig ut av opplevelsen.

Forberedelser er viktig

Noen land og skoler tilbyr kanskje ikke alle de fagene du egentlig skulle ha hatt her hjemme, og du må da planlegge hvordan du skal gjennomføre dette på egenhånd. Kanskje må du ta spansk som privatist når du kommer hjem? Eller er løsningen å ha fjernundervisning i norsk mens du er borte? Forhør deg med skolen din om hva du må kunne, så gjør du det enkelt for deg selv.

– I forkant av reisen kan det være lurt å få tak i en læreplan eller pensumliste fra skolen man skal på, for å få en idé om hva undervisningen går ut på, forteller Espen.

Han forteller at noen fag kan inneholde mange ukjente ord eller bruke annerledes metoder fra hva vi er vant til her hjemme. Mange land har dessuten mye mer lekser enn vi er vant til her hjemme, så sett av nok tid til skolearbeid.

– Spesielt naturfag og matematikk kan oppleves annerledes. Da kan det hjelpe å lese gjennom en ordbok eller se noen youtube-videoer der man forklarer enkle konsepter, for å se om du har forstått det riktig. Få inn gode rutiner tidlig!

Opplev en annen kultur

Utveksling handler ikke bare om skolegang, selv om det selvfølgelig er en svært viktig del av reisen. Det handler også om å oppleve en annen kultur og om å få et nytt perspektiv på hvordan liv i et annet land virkelig er.

– For å oppleve mest mulig er det kjekt å se gjennom kulturtilbud og turistattraksjoner i nærheten. Det er også viktig å være sosial, delta på arrangementer og få kjennskap til så mye lokalkultur som mulig gjennom de vennene du får der du er, sier Espen.

Espen er svært positiv til sin tid i utlandet, selv om han skulle ønske han hadde opplevd flere kulturtilbud og sett mer av det som var i nærheten av der han var.

– Min opplevelse var herlig! Jeg har fått en bedre forståelse av hvordan verden henger sammen, og har lært at varmegrader er deilig – men 40 grader blir litt mye i lengden, avslutter han.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *