Privatist? Slik får du mest ut av tiden

Skal du være privatist denne våren? Det kan være utfordrende å ta et fag helt på egenhånd, men med privatundervisning kan du få hjelp til å organisere pensum og oppgaver, og gjøre det meste ut av tiden frem mot eksamen.

1. februar var det frist for å melde seg opp til privatisteksamen for vårsemesteret. Har du meldt deg opp? Sitter du nå og lurer på hvordan du skal strukturere dagene dine, hvilke bøker du trenger og hvordan du skal komme deg gjennom pensum på egenhånd?

Gode vaner er viktig

Det kan virke overveldende å skulle gjøre alt selv uten støtte fra skole og lærer. Er man vant til klasseromsundervisning og tett oppfølging er det å skulle ta et fag som privatist en stor omstilling, og det krever mye selvdisiplin og motivasjon.

Hvis du ønsker å forbedre karakterene dine, eller skal ta et nytt fag for å komme inn på studiet du ønsker deg er det sannsynlig at du har motivasjonen på plass. Da er det på tide å tenke på om de gode studievanene er på plass? Er du klar for å jobbe med stoffet alene? Hvordan gjør du egentlig det?

Utnytt friheten

En privatlærer kan gi deg den veiledningen du trenger, og hjelpe deg med å sette realistiske mål, få på plass de gode vanene og følge opp at du har den progresjonen du bør ha for å være klar for eksamen.

Det finnes nok både fordeler og ulemper når det kommer til å være privatist, men det som er sikkert er at du har en mye større frihet til å jobbe med faget på den måten som passer deg. Med privatundervisning bevarer du denne friheten, og du får også veiledning i hvordan du kan utnytte den best mulig.

Tips og triks

Uansett om du velger å gjennomføre veien mot privatisteksamen helt på egenhånd eller med hjelp, så finnes det noen nyttige tips du kan ta med deg på veien:

  1. Sett deg mål

Hva ønsker du egentlig å oppnå? Sett deg både langtidsmål og korttidsmål.

  1. Oversikt

Skaff den en skikkelig oversikt over hva pensum er og hva som forventes av deg på en eksamen i det aktuelle faget.

  1. Tidligere eksamensoppgaver

Hvis du får tak i noen tidligere eksamensoppgaver i faget er disse gull verdt. Gjør dem om og om igjen til du ikke lenger gjør noen feil. 

Les også om Julie som er skal ta privatisteksamen i spansk og som får hjelp av privatlærer Zubeide.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *