Omgivelsene våre påvirker læring

Hvordan ser det ut der du gjør leksene dine? Er det rotete eller ryddig? Lyst eller mørkt? Omgivelsene våre har faktisk en påvirkning på hvordan vi presterer – kanskje kan en endring i temperatur eller en ny plante gi deg fornyet leselyst og motivasjon.

Har du merket at du noen ganger klarer å konsentrere deg mer enn andre ganger? Kanskje har du et sted hjemme hvor du føler du får til oppgavene hver gang? Eller finnes det steder du absolutt ikke kan sitte med skolearbeidet fordi du ikke får gjort noen ting?

Omgivelsene våre har faktisk en påvirkning på hvordan vi lærer, hvordan vi husker og hvordan bruker kunnskapen vi har. Hvis du ikke føler du får konsentrert deg der du pleier å sitte med leksene kan det hende du bør ta noen grep for å tilpasse plassen din slik at du både trives og får jobbet mer effektivt.

Du trenger ikke være interiørarkitekt for å endre på lekseplassen din slik at du trives bedre. Med noen enkle triks kan du sitte igjen med både mer overskudd og energi, og føle deg mer klar for den prøven neste uke du ikke trodde du var forberedt til.

Lys

Hvor står skrivebordet i rommet? Her må du selvfølgelig se an både utforming og størrelse på rommet du pleier å sitte og gjøre lekser i, men om du setter skrivebordet i nærheten av et vindu vil du trolig merke forskjell med en gang. Dagslys gjør oss mer våkne og tilstede, og når du ikke sitter og gjesper i et mørkt hjørne klarer du å konsentrere deg bedre.

Temperatur

Du har kanskje kjent på at den eneste tanken du har i hodet når du fryser er nettopp at du fryser. Hvordan skal du klare å tenke på leksene da? Temperatur er viktig for konsentrasjonen vår. Er det for varmt blir vi gjerne daffe og trøtte. Finn en temperatur du er komfortabel i – hvor du verken er for varm eller for kald.

Skrivebordet

Hvordan vi liker å ha det rundt oss varierer fra person til person. Liker du at det er litt rotete? Kanskje kjenner du mer på kreativiteten om du har masse ting du liker rundt deg. Andre trives bedre i helt sterile miljøer, hvor de bare har papir og penn foran seg på pulten. Finn ut hvordan du jobber mest effektivt, men husk at de aller fleste jobber best når de har et slags system i sakene sine – selv om det kanskje er et system bare du forstår.

Planter

Det er et eller annet med planter som påvirker oss mennesker positivt. Ikke bare gir de oss bedre luft i rommet bare ved å være der, men de gir oss også glede og motivasjon til vekst.  Det er en grunn til at gartnere er de lykkeligste arbeiderne – de er omgitt av levende vekster til enhver tid. Du trenger ikke ha et helt tre ved siden av pulten din, en liten grønn plante eller en kaktus forandrer atmosfæren i rommet med en gang.

Uansett om det er varmt eller kaldt, bøker over alt eller bare en blyant på pulten – det viktigste er at du finner ut av hva slags omgivelser du trives best for å jobbe mest effektivt. Når du slapper av i omgivelsene dine klarer du å konsentrere deg bedre, og du husker mer av det du skal lære.

Har du prøvd alt, men har fortsatt ikke motivasjonen til å jobbe med skolearbeid? Kanskje trenger du litt ekstra oppfølging eller å diskutere faget med noen som har vært i din situasjon. Med privatundervisning og leksehjelp kan du få hjelp til å strukturere hverdagen din, finne mening i faget og oppleve mestring igjen.

En privatlærer vet hvordan du har det – de har vært der selv en gang. Ikke nøl med å spør etter hjelp, det er ikke så mye som skal til før du er på riktig vei igjen!

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *