Legg grunnlaget for gode resultater allerede nå

Har du nettopp startet på videregående? Det er både spennende, skummelt og kanskje overveldende. Du har mye mer frihet enn tidligere, men samtidig mer ansvar for din egen læring og prestasjoner. Slik legger du et godt grunnlag allerede nå for gode resultater senere år!

Allerede første skoleår legges gjerne grunnlaget for hvilke resultater du går ut av videregående med etter tre år. Har du satt deg noen mål? Ha du gode leksevaner? Vet du hvordan du tar gode notater og jobber effektivt med pensum? Dette er faktorer som kan være med på å avgjøre karakterene dine etter tre år. Hvordan kan du legge til rette for gode resultater allerede nå?

Få hjelp av en privatlærer

Det kan være vanskelig å orientere seg helt i starten. Ny skole, nye lærere, ny klasse og nye rutiner. Og alt skal balanseres med de andre daglige gjøremålene du har både hjemme og i forbindelse med fritidsinteresser.

En privatlærer kan hjelpe deg med å strukturere hverdagen din, slik at du får oversikt over hva som bør gjøres, hvordan du skal prioritere riktig, og hvordan du skal få de resultatene du ønsker. Enten du bare vil ha en samarbeidspartner eller du trenger noen som forklarer deg avanserte begreper på en enkel måte – privatundervisning tilpasses deg og dine behov.

Det finnes grep du kan ta allerede nå helt i starten av videregående skole for å ligge så godt an som du kan de kommende årene:

  1. Mål

Sett deg målsettinger. Først og fremst setter du deg et langtidsmål – vil du gå ut med toppkarakterer? Vil du inn på et bestemt studie etter videregående? Eller vil du lære deg å balansere alle gjøremålene du har i hverdagen på en fornuftig og produktiv måte? Uansett hva målet ditt er er det viktig at du har det klart for deg. Da er det lettere å jobbe mot.

Sett deg også delmål underveis. Noen ganger kan hovedmålet virke abstrakt og vanskelig å jobbe mot, og kan virke demotiverende når du mister fotfestet noen ganger. Delmål hjelper deg på veien uten å virke uoverkommelige, og du kan fint endre på dem ettersom du jobber deg fremover.

  1. Gode studievaner

Med mange nye inntrykk og strengere krav til prestasjoner kan det være vanskelig å finne fotfestet i hvert enkelt fag. Sørg for at du har gode studievaner allerede i begynnelsen av semesteret, da er det lettere å følge undervisningen hele veien. Har du først falt av er det vanskelig å finne tilbake igjen på egenhånd.

Gode studievaner innebærer både det å ta gode notater i timen, jobbe med skolearbeid på en effektiv måte, og øve til prøver og eksamener på en måte som fungerer for deg.

  1. Motivasjon

Innstilling og motivasjon går hånd i hånd med gode prestasjoner. Du kan være så flink du bare vil, men om du ikke er motivert for å jobbe med fagene går det sannsynligvis ikke så bra heller.

Vi har alle våre opp- og nedturer når det kommer til motivasjon. Det viktigste er at du ikke lar mangel på motivasjon en periode knekke deg. Kjenner du at du er tiltaksløs og ikke gidder å jobbe med skole en periode? Ta grep og prøv å jobbe med faget på en annen måte enn du pleier.

Noen ganger holder det å bryte litt opp i rutiner og tenke ut kreative metoder for læring, andre ganger trenger man mer hjelp. Da kan privatundervisning være løsningen.

Husk bare at det ikke hjelper å gi opp – da kommer du i hvert fall ikke videre. Litt er bedre enn ingenting, og så kan du heller bygge på videre derfra.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *