Kom du ikke inn på drømmestudiet? Det er ikke for sent!

Kom du ikke inn på studiet du ønsket? Eller søkte du kanskje ikke i det hele tatt? Det er fortsatt ikke for sent å melde seg opp til emner ved universitet eller høyskole. Kanskje hadde du egentlig planlagt å jobbe og reise et år, men har ombestemt deg? Du har ennå tid!

Uansett om drømmestudiet glapp eller du har endret planer siden i vår – fram til 1. august har du fortsatt mulighet til å søke om å ta enkeltemner innen en hel del studie- og fagområder ved flere universiteter og høgskoler.

Du kan melde deg opp som enkeltemnestudent fra 1. august, og så kommer oversikten over de ledige enkeltemnene ut 21. august. Du trenger ikke å ha aktiv studierett for å melde deg opp i enkeltemner innen kultur, språk og samfunnsfag, men dersom du har lyst til å ta emner innen informatikk og realfag må du sjekke at du har studierett på realfag lavere grad. Dette gjør du i StudentWeb.

Du har ennå muligheten

Det er ikke alltid lett å vite hva man vil, og noen ganger går ikke ting som planlagt. Ville du egentlig ta en bachelorgrad, men kom ikke inn? Eller glemte du søknadsfristen? Kanskje du ikke skjønte hva du ville før det var for sent?

Du kan faktisk få en bachelorgrad gjennom å bare ta enkeltemner. Så lenge du har alle fag som kreves, kan du få godkjent enkeltemnene dine i en fritt sammensatt bachelorgrad. Hvis du bare vil ta enkeltemner i ett semester og vet du skal inn på et programstudie senere kan du også få godkjent emnene du allerede har tatt – så fremt de tilfredsstiller kravene til fakultetet.

Tøff overgang?

Å være enkeltemnestudent skiller seg i praksis ikke så mye fra å være programstudent. Du følger samme timeplan, har obligatoriske oppgaver, og kollokviegrupper på samme måte. Det innebærer også at utfordringene er like. Kommer du rett fra videregående kan det være utfordrende å tilpasse seg en hverdag som student, med mindre oppfølging og mer frihet og ansvar.

Synes du det er vanskelig å få oversikt? Eller sliter du med motivasjonen? Det kan en privatlærer hjelpe deg med. Privatlærerne er selv studenter og vet alt om hvordan det er å gå fra å være elev til student. De kan hjelpe deg med å få struktur i arbeidet ditt slik at du jobber mest mulig effektivt mot dine målsettinger.

Noen ganger er det ikke mye som skal til – kanskje trenger du bare en diskusjonspartner eller noen som ser over at du har gjort oppgavene riktig. Uansett hva du trenger hjelp til så er privatundervisning spesielt tilpasset deg og dine behov.

Ikke gi opp drømmen om studier fordi du ikke kom inn på programstudiet i første omgang! Sjekk ut enkeltemner, sett opp en plan, og få hjelp der det trengs.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *