Hvorfor bør du gjøre lekser?

Synes du lekser er unødvendig? Du er nok ikke alene. Det er ofte helt andre ting som frister etter skoletid, men gjør du ikke leksene dine risikerer du å bli hengende etter og å gå glipp av flere positive effekter.

Lekser er et tema som aldri går av moten. Stadig er det nye argumenter for eller mot at skolen gir elever lekser etter endt skoletid, og forskningen viser til at det både gir en liten positiv effekt, og at det kan ha en negativ effekt for noen elever.

Lekser kan være kjedelig, men det er enda verre å bli hengende etter om du ikke gjør dem.

Hva skal man forholde seg til? Det som er sikkert er at du som elev sannsynligvis får tildelt lekser og en forventning om at du skal gjøre dem. Gjør du dem ikke risikerer du både sur lærer, skuffa foreldre og lavere karakterer. Er det kanskje bare like greit å gjøre de leksene?

Kan gi mestringsfølelse

Forskere ved NTNU mener at lekser ikke er et problem i seg selv, men heller at lærere ikke vet helt hva slags lekser de skal gi og så blir det lite gjennomtenkt. Lekser skal ikke være nytt stoff, det skal være repetisjon og noe som bygger på det eleven allerede kan.

Det er altså ikke overraskende om du opplever leksene som kjipe hvis det er snakk om temaer, kapitler eller oppgaver du ikke har lært noe om ennå. Dersom du får lekser som går gjennom det du nettopp har lært og hjelper deg med å huske det bedre eller få en bedre forståelse av stoffet – og oppleve å faktisk lykkes med faget.

Hjernen må trenes

Selv om lekser i seg selv virker kjipt, så kan de faktisk gi deg både økt motivasjon, selvtillit og forståelse. Du må bare ha riktig innstilling. Går du inn med en forventning om at ”det her er unødvendig” så er løpet kjørt for du har startet. Legg igjen den holdningen ved døra. Leksene går ikke noe sted, du kan like gjerne gjøre dem.

Ved å gjøre lekser opparbeider du deg gode arbeidsvaner. Det har du ikke bare nytte av her og nå, men også senere ved studier og i arbeidslivet. Du lærer deg å bli effektiv og å skille ut hva som er viktig og hva som ikke er fullt så viktig.

Videre utfordrer du hjernen din. Tenk på hjernen som en muskel. Hvis du bare trener en gang i blant, og uten å utfordre deg selv fra gang til gang, så blir du stående på stedet hvil. Hjernen trenger å løse oppgaver og bli utfordret utenfor skolen for å lettere tilpasse seg andre og nye situasjoner.

Hjernen din trenger trening akkurat som muskler. Lekser er som styrketrening for hodet.

Bare gjør dem

Gjør du ikke lekser går du potensielt glipp av en del positive effekter. Du mister muligheten til å lære deg å jobbe med arbeid på en selvstendig måte, og finne de løsningene og metodene som passer deg best.

Du risikerer også å bli hengende etter i faget. Lekser bør som sagt ikke være nytt stoff, men de er gjerne repetisjon og brukes i fag som krever at du bearbeider stoffet på egenhånd utenfor skolen. Det er ofte ikke mye som kreves, hvis du setter av en time til lekser etter skoletid er du godt innafor.

Om du synes lekser er kjipt eller ikke – de er der og de skal gjøres. Du kan like gjerne utnytte leksene og bruke dem til din egen fordel.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *