Hvordan velger du riktig utdanning?

I april er det frist for å søke på høyere utdanning. Uansett om du skal søke i år, eller om du nettopp har startet på videregående skole er det lurt å begynne å tenke på hva du skal bli og hvordan du skal komme deg dit.

Har du tatt en titt på alle mulighetene som finnes? Er du litt forvirret og usikker på hva som egentlig finnes av studiemuligheter, retninger, steder og … Du er ikke alene. Det er et hav av muligheter der ute, og det kan være vanskelig å finne riktig vei i kaoset.

Vi har satt sammen en liste med fem punkter som det kan være lurt å tenke over når man begynner å bevege seg i jungelen av informasjon og studiemuligheter.

  1. Motivasjon

Hva ligger bak motivasjonen din for å velge en retning? Er dette et studie du brenner for? Er dette noe du kan tenke deg å jobbe med de neste 40 årene? Eller er det noe du tror andre vil like at du studerer og jobber med? Det er viktig at motivasjonen din kommer innenfra og ikke fra faktorer utenfor deg selv. Hva andre synes eller tenker kan være gode pekepinner, men det er til syvende og sist du som skal studere dette, og du som skal jobbe med det senere. Da er det viktig at det er du som er motivert for dette også.

  1. Evner

Hva kan du? Har du de evnene som trengs for å gjennomføre studiet du ønsker deg inn på? Kanskje har du et sterkt ønske om å bli ingeniør, men ikke er noe særlig sterk i realfag? Det betyr ikke at løpet er kjørt. Kanskje holder det med en ekstra innsats fra din side, eller kanskje hjelp fra en privatlærer kunne gitt deg det siste lille ekstra du trenger for å komme inn på studiet.

Samtidig må du tenke realistisk. Inneholder studiet ditt mange fag du egentlig ikke trives med? Fag du kanskje ikke får til? Eller fag du synes er kjedelig? Det er lurt å tenke nøye gjennom om dette da er en jobb du kan tenke deg å holde på med i mange år fremover. Det handler ikke bare om de årene du studerer, det handler også om alle de årene etterpå du skal arbeide med det i praksis.

  1. Krav

Mange studier stiller krav til de som søker. Enten det er karakterkrav fra videregående, fysiske opptakskrav eller prosjekter som må leveres inn og evalueres i forkant av opptaket.

Når du opp til kravene som er satt? Ligger du litt under eller kanskje akkurat på vippen? Her må du også vurdere hva du vil. På noen studer kan kravet være en indikasjon på hvilket nivå som forventes av studentene også underveis. Hvis du tenker at ”jeg må bare klare kravet for å komme inn og så vil alt bli bra” bør du kanskje tenke deg om en gang til.

Hvis du vil inn på et studie som har litt tøffere krav enn nivået du er på nå, men dette virkelig er det du vil, så er det bare å jobbe på. Gjør lekser og gå gjennom gamle eksamensoppgaver, sett deg et mål og jobb mot det. Ønsker du ekstra veiledning kan privatundervisning gi deg både struktur og en diskusjonspartner underveis i arbeidet.

  1. Framtidsutsikter

Hvordan ser fremtiden ut innenfor den studieretningen du velger? Noen yrker har kontinuerlig mangel på folk, og det er enkelt å få jobb etter endte studier. Andre yrker går gjennom svingninger, og har en nedgang i antall arbeidsplasser. Hvis du tenkte på å studere noe innenfor olje og gass, eller noe medierelatert må du tenke deg godt om. Det er yrker som kan ha få arbeidsplasser tilgjengelig, men hvis dette er noe du brenner for og du er fleksibel kan det hende det går bra allikevel. Og kanskje har markedet snudd innen du er ferdig med å studere?

  1. Skole

Sist, men ikke minst, må du tenke gjennom hvor du vil studere hen. Vil du studere i nærheten til hjembyen, eller vil du flytte lenger unna? Vil du studere på høyskole eller universitet? Privat eller offentlig? Vil du kanskje til utlandet? Her må du finne ut av hva som er rett for deg. Noen trives med å bo hjemme mens de studerer, andre vil til andre enden av verden og oppleve en ny kultur og få en annen type erfaring.

Det ordner seg

Uansett hva du bestemmer deg for – om det er et studie du har drømt om siden barneskolen eller om du måtte tenke nytt i siste liten fordi karakterene dine ikke var gode nok – all erfaring er god erfaring. Kanskje traff du spikeren på hodet med en gang og valgte helt rett studie? Eller kanskje må du gjennom et par studier og prøve og feile litt før du finner det som er rett for deg.

Det er ingen skam å ombestemme seg. Noen ganger velger vi feil, men blir ledet inn på en ny karrierevei vi ikke så for oss – og som ender opp med å bli minst like bra. Det viktigste er å tenke litt frem i tid, finne din indre motivasjon og jobbe målrettet. Da går det som regel bra.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *