Hvordan gjør du deg klar for studiehverdagen?

Skal du starte på høyere utdanning for første gang? Overgangen fra videregående til studier kan være både spennende, skummelt, krevende og overveldende. Hvordan gjør du det meste ut av de første dagene på studiet?

Sommerfugler i magen, ny by, nye mennesker, usikkerhet og spenning. Starter du på høyere utdanning for første gang? Da kjenner du sikkert på mange forskjellige følelser. Kanskje har du flyttet hjemmefra til en annen del av landet? Kanskje starter du på et studie hvor du ikke kjenner et eneste menneske?

Det er mye å holde styr på når man starter på høyere utdanning. Ikke bare er hele situasjonen ukjent og spennende, men det er mye som kreves av deg faglig som du kanskje ikke er helt forberedt på. Hvordan gjør du overgangen fra videregående til studier så enkel som mulig? Her er fem gode råd helt i starten:

  1. Informasjon

De fleste studieretninger og fag har noen form for informasjonsforelesninger eller møter i forbindelse med studiestart. Selv om du har fått timeplanen og pensumlisten kan det være en veldig god idé å møte opp og få denne informasjonen ansikt til ansikt – om ikke annet for å bli litt kjent på campus og se hvor en av forelesningssalene er.

  1. Pensumlister og læringsmål

Du har helt sikkert allerede tittet på pensumlisten og dratt deg i håret av hvor dyrt det kommer til å bli å skulle kjøpe alle disse bøkene og kompendiene som står på listen. Sånn er det å være student rett og slett.

Ta også en titt på læringsmålene i de enkelte emnene du skal ha. Her får du en oversikt over hva det forventes at du skal kunne når du har vært gjennom hele faget, og du kan sammenligne læringsmålene med pensumlisten. Hva legges det vekt på og hva er ikke så viktig?

  1. Riktig utstyr

Noen studieretninger krever ikke mer enn penn og papir, mens andre krever at du har tilgang til avansert utstyr, dataprogrammer og annet. Sørg for å ha det du trenger klart til før første forelesning, så slipper du å havne bakpå allerede første dag.

  1. Andre studenter

Ikke bare er andre studenter potensielt nye gode venner og eksamenspartnere, de har kanskje også fått med seg noe vesentlig som du har gått glipp av helt i starten. Å ha noen å diskutere pensum, forelesninger og oppgaver med er gull verdt, flere hjerner finner flere løsninger enn bare én.

  1. Hjelp

Det er ikke uvanlig å føle seg overveldet når du starter på høyere utdanning for første gang. Uansett om du bare vil ha en diskusjonspartner eller noen som hjelper deg steg for steg gjennom et helt semester – en privatlærer kan gi deg både faglig hjelp, råd om studievaner og være en generell støtte når studiet oppleves som vanskelig.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *