Hva må du huske når du søker høyere utdanning?

Skal du søke høyere utdanning i år? Nå nærmer søknadsfristen seg med stormskritt, men hva er det egentlig du må tenke på før du sier deg fornøyd med søknaden din? Her finner du oversikt over hva du må huske på, hva som skjer videre, og valgmulighetene dine etter fristen har gått ut.

Det er flere ting du som sisteårselev ved videregående skole må huske på – annet enn forberedelser til den nærstående russetiden. Du har sikkert tenkt over hva du vil gjøre til neste år – enten det er å starte rett i jobb, ta et friår for å reise, eller å starte på høyere utdanning.

Dersom det er høyere utdanning som er planen din, er det noen ting du burde tenke over før du godkjenner søknaden din til fristen for innsending 15. april.

 1. Studiekompetanse

Mange høyskole- og universitetsutdanninger krever generell studiekompetanse, men husk at noen retninger krever at du også har en spesiell fagkombinasjon – som for eksempel medisin hvor du må ha kunnskaper i matematikk, fysikk og kjemi før du begynner å studere.

Sjekk ut hva studiet du ønsker å søke på krever, det er ikke noen vits å bruke tid på å søke studier du ikke er kvalifisert til.

 1. Poengkrav

Mange studier har poengkrav. Du kan regne ut poengene dine og se om du har nok poeng til studiet ved å legge sammen karakterpoeng, språk- og realfagspoeng, kjønnspoeng og poeng for opptaksprøver. Summen av disse bruker du for å konkurrere i kvoten for førstegangssøkere.

Skal du konkurrere i kvoten for ordinære søkere legger du sammen skolepoeng, alderspoeng og tilleggspoeng.

 1. Slik søker du

Du kan søke plass ved over 1300 studier gjennom én og samme portal, og med samme søknad gjennom Samordna Opptak. Her er det noen ting du må huske på:

 • Først og fremst må du registrere og fullføre søknaden din før søknadsfristen 15. april.
 • Du kan legge til inntil 10 studieønsker på listen din, og disse må legges i prioritert rekkefølge med den studieplassen du ønsker mest øverst. Husk at du kan omprioritere ønskene dine helt fram til 1. juli.
 • Velg så utdanningsbakgrunnen din.
 • Se over søknaden din, sjekk at du har satt opp de studiene du ønsker – selv om du kan omprioritere kan du ikke bytte ut de 10 du har valgt. Sørg for at du har lagt inn rett informasjon om utdanningsbakgrunnen din.
 • Nå kan du sende inn søknaden din.
 • Etter at søknaden er sendt må du legge til dokumentasjon. Det er dette som avgjør om du er kvalifisert for studiene du har søkt på, og du er selv ansvarlig for å ha lastet opp rett dokumentasjon før fristen 10. mai. Du vil få tilsendt en liste over hva slags dokumentasjon du må legge ved etter du har sendt inn søknaden din.
 • Hvis noe mangler i søknaden din vil du få beskjed fra en saksbehandler. Dette kan skje tett opp til opptaket, så husk å sjekke eposten din jevnlig.
 1. Tilbudt plass?

Svarfristen på tilbud om studieplass er 26. juli. Svarer du ikke innen fristen mister du plassen din. Husk at dersom du får tilbud på førstevalget ditt faller alle andre studieønsker bort. Svarer du da ikke på dette tilbudet står du uten plass, og ikke på venteliste andre steder. Får du derimot tilbud om plass på for eksempel tredjevalget ditt kan du også få tilbud om å stå på venteliste på ønskene dine på første- og andreplass.

 1. Ledige studieplasser

Mistet du søknadsfristen til hovedopptaket? Eller fikk du ikke tilbud på noen av studiene du ønsket?

Etter hovedopptaket legges det ut ledige studieplasser. Fra 20. juli er det løpende opptak på disse studiene, og det lønner seg å søke så raskt som mulig. Det er de som søker først som først blir vurdert til studiet, men også her må du sørge for at du er kvalifisert til å søke.

Nå starter arbeidet

Mange kan kjenne på en følelse av lettelse når de har fått tilbud om studieplass og takket ja. Men arbeidet er ikke over her – det er nå det virkelig starter. Det er krevende å studere, og for mange kan overgangen virke stor.

Husk at det ikke er noen skam å be om hjelp, og med privatundervisning kan du få skreddersydd oppfølging hele veien mot målet ditt. En privatlærer har gjerne selv studert det du studerer, og vet hva som må til for å få det til. Hvorfor ikke bare gi det en sjanse?

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *