Hva kan hobbyen din lære deg?

Har du noen gang hørt at interessen eller hobbyen din er meningsløs? Eller at du kaster bort tiden din når du heller burde gjort noe produktivt? Du er ikke alene. Men er interesse for gaming, fotball eller turning fullstendig bortkastet i skolesammenheng?

Det er ikke til å stikke under en stol at mange foreldre mener deres barns interesser kan virke meningsløse og useriøse. I noen tilfeller er det kanskje helt rett, i hvert fall om du ikke i det minste prøver å utnytte det du driver med til videre læring.

Vet du ikke om det du driver med kan brukes i læring? Og kanskje føles noen fag ganske vanskelige? En privatlærer kan hjelpe deg med å bruke interessene dine til å forstå fagene bedre. Med privatundervisning kan du få mestringsfølelsen på plass igjen, både på skolen og i andre deler av livet.

Meningsfulle aktiviteter

Mye er bortkastet om det bare er hjerneløse aktiviteter som vi gjør automatisk og uten å tenke over hva vi kan bruke det til, om vi kan lære noe av det eller om vi ikke reflekterer over det vi gjør i det hele tatt.

På den annen side er mange aktiviteter meningsfulle – og hvis du tenker litt over hva du gjør neste gang du driver med interessen eller hobbyen din kan du få veldig mye mer igjen for det enn du kanskje forestiller deg.

Gaming

Gaming har blitt mer og mer populært de siste årene, til mange foreldres fortvilelse. Hva kan man vel lære av å sitte inne på et mørkt rom foran en lysende skjerm og spille spill i mange timer om dagen?

Forskning viser faktisk at måten vi lærer oss et spill på godt kan overføres til læring og studier innenfor alt fra historie og språk til realfag.  Elever helt ned i syvårsalderen som spilte et mytologi-spill gikk på biblioteket for å finne bøker om den aktuelle mytologien og leste, studerte og lærte seg både historie og gode studievaner.

Pleier du kanskje å spille online med gamere fra andre land? Da snakker du sikkert mye engelsk. Vi lærer ikke lenger engelsk bare ved å pugge gloser på skolen. Nå skjer det gjennom TV, filmer, musikk og annen populærkultur.

Det som skiller gamingen fra disse er at du mer aktivt bruker språket – du snakker det og må gjøre deg forstått for andre. Og når du først har lært deg ett språk er terskelen lavere for at du kan forstå og lære andre språk senere.

Sport og idrett

Hva kan du lære av å sparke en lærball inn i et mål? Eller ved å sitte på en sykkel i skogen? Kan du egentlig lære noe som helst av å stå på henda på en bom i turnhallen? Selvfølgelig lærer du noe – og du kan bruke det i helt andre settinger.

Det åpenbare du tar med deg fra å drive med sport og idrett er mer energi og overskudd til å jobbe med skole. Når du er mer opplagt husker du mer, du bruker riktige studieteknikker og du forstår stoffet bedre enn om du er sliten.

Det stopper ikke der. Driver du kanskje med en lagidrett som fotball eller håndball? Her lærer du deg betydningen av samarbeid på en helt annen måte enn gjennom en gruppeoppgave på skolen. Du lærer deg å ta kjappe avgjørelser, og ser at handlingene dine får konsekvenser for hele gruppen. Du må tilpasse deg og inngå kompromisser hele tiden.

Dersom du driver med en individuell sport lærer du mye om å være selvstendig. Blant annet finner du nok raskt ut av hvordan du lærer best – om det er ved å prøve og feile, eller ved å studere hva andre har gjort før deg.

Når det kommer til sport og idrett undervurderer vi hvor mye vi faktisk bruker hodet – vi må hele tiden ta kjappe avgjørelser, planlegge neste trekk og tenke konsekvenser av det vi gjør i dette øyeblikket. For å bli bedre handler det dessuten om trening – akkurat som det gjør når det kommer til å bli bedre på skolen.

Bruk aktivitetene

Uansett hva du driver med ved siden av skolen – enten det er idrett, gaming, bare å være med venner eller å jogge i skogen – du lærer noe hele tiden som vil være aktuelt og kunne hjelpe deg i skolesammenheng.

Vi lærer mest teori på skolebenken, og i livet bruker vi denne kunnskapen i praksis ofte uten å tenke over det i det hele tatt. Om du tar deg tid til å faktisk reflektere over hva du gjør og hvordan du kan bruke dette for å gjøre det bedre på skolen kan du potensielt få stort læringsutbytte uten egentlig å gjøre noen praktiske endringer.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *