Eksamen er her – slik forbereder du deg

Er du usikker på hvordan du burde forberede deg til de kommende eksamenene? Enten du har startet for lenge siden eller tror skippertak er løsningen – privatlærer Nadia Wangberg har masse erfaring med å hjelpe elever frem mot store prøver på best mulig måte. Her er hennes råd.

– Man bør ikke jobbe for mye med faget dagen før prøven, sier Nadia Wangberg. Hun er privatlærer og underviser i realfag og språk.

Nadia mener man bare blir mer nervøs til prøven om man gjør mange oppgaver dagen før og kanskje føler man ikke får det helt til. Da anbefaler hun heller å pugge ting som er lett å glemme.

  1. Lag en plan

– For å forberede en elev jeg hadde i matematikk laget jeg en plan som bestod av ulike oppgaver, øvelsesprøver og aktiviteter som skulle forberede eleven til eksamen, forteller Nadia.

Eleven bør lage seg en detaljert plan som skal følges i dagene før prøven. Her bør du spesielt fokusere på oppgaver og temaer du sliter med, og i tillegg gå gjennom tidligere eksamens- eller tentamensoppgaver.

  1. Gjør oppgaver

– Skal eleven opp i realfag ber jeg de gjøre oppgaver, sjekke med fasiten og deretter notere ned alle feil som er gjort. Feilene og kommentarene skrives med en annen farge eller på et annet art, slik at du kan gå tilbake og se på disse de siste timene før heldagsprøven, sier Nadia.

Å gjøre oppgaver før prøver er selvfølgelig ikke bare forbeholdt matematikk og andre realfag. Enten du skal opp i KRLE, norsk eller matte – gå gjennom tidligere prøver, gjør oppgaver og hold oversikt over hvilke feil du gjør.

  1. Unngå skippertak

Det kan være fristende å utsette øvingen til siste liten, men skippertak er sjelden en god løsning. Nadia er klar på at det å sitte og jobbe frenetisk med oppgaver kvelden før heldagsprøven er en dårlig idé.

– Øvingen bør skje over en lengre periode. Som sagt øker nervøsiteten før prøven dersom man gjør mange oppgaver kvelden før – og spesielt om man ikke får det til.

  1. Slapp av

– Dagen før prøven bør man ta det med ro. Det er viktig å få nok søvn, pakke sekken i forkant, og lade PCen for å unngå stress på selve dagen, sier Nadia.

Det betyr ikke at du må være helt sofagris dagen før en heldagsprøve. Du kan fortsatt gå gjennom øveark du tidligere har laget deg, og se over regler, men du bør også forsøke å roe deg ned ved å drikke te eller ta et varmt bad.

  1. Ikke stress

Når du sitter der med prøven foran deg er det viktig å haste seg gjennom oppgavene for å bli ferdig fortest mulig. Ta deg tid til å se over hva de spør etter i oppgaven og vær sikker på at du har forstått hva du skal gjøre.

LES OGSÅ: Privatlærer Mathilde Sørensen gir deg råd om hvordan du kommer deg gjennom matteprøven uten å gjøre slurvefeil.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *