Fra tett oppfølging til frihet – overgang fra elev til student

Endelig ferdig med 13 års skolegang! Ikke mer mas om lekser, ingen flere gruppefremføringer, endelig ferdig med alle de kjipe fagene du ikke skal bruke til noe senere. Skal du kanskje videre på studier til høsten? Der får du gjerne mye mer frihet og ansvar, og det kan være både selvstendiggjørende og lærerikt. Hva bør du egentlig tenke på ved overgangen fra elev til student?

Du er nok ikke helt ferdig med stress, innleveringer, lekser og fremføringer allikevel. Som student hviler mye mer av ansvaret for læring på deg selv, men det betyr ikke at det ikke finnes krav du må oppfylle for å få gå opp til eksamen. Hva bør du egentlig forvente når du starter å studere? Og hvordan forbereder du deg best mulig allerede nå?

Ansvar for egen læring

Allerede første året på videregående hørte du helt sikkert uttrykket «ansvar for egen læring». Det ble forventet av deg at du var mer selvstendig og selvgående når det kom til skolearbeid enn da du gikk på grunnskolen, men samtidig har du sikkert opplevd at både lærere, foreldre og andre medelever har visse forventninger til deg.

Du har hatt lekser, innleveringer, prøver, gruppeprosjekter, fremføringer og fraværsgrense. Du har med andre ord hatt ganske tett oppfølging hele veien, selv om du har hatt mer ansvar for hvilken innsats du har lagt ned i skolearbeidet.

Mer frihet

Som student vil du sannsynligvis oppleve en ganske annen hverdag. Avhengig av hvilket studie du begynner på vil du ha mer varierende grad av frihet. Når du er student er du uansett ansett som voksen og ansvarlig, men noen studier har mye friere opplegg enn andre.

I noen studieretninger vil du nesten oppleve en videreføring fra videregående. Du har kanskje obligatorisk oppmøte, klasseromsundervisning og ukentlige prøver, men det hviler allikevel et mye større ansvar på deg selv. I Eksamensperioder for eksempel er det ikke alltid lagt opp til undervisning og oppfølging, og det krever struktur og selvkontroll fra din side for å legge opp effektive studiedager.

Andre studier legger opp til mye større frihet – og dermed mye større ansvar for at du faktisk lærer det du skal lære. Kanskje har du bare et par forelesninger i uka, som ikke engang er obligatoriske. Du skal bare levere én semesteroppgave før eksamen, og du har ingen kontakt med faglærer utover generelle beskjeder. Her kreves det mye egeninnsats for å være klar til eksamen.

Start forberedelsene nå

Uansett hva slags studie du skal begynne på – du kan ikke forvente å kunne ligge på latsiden. Alle studier krever innsats, og selv om du studerer noe du interesserer deg for kommer du også helt sikkert borti fag du synes er gørrkjedelige. Her gjelder det å se det store bildet, og å holde motivasjonen og arbeidet oppe. Det er vanskelig å hente seg inn igjen om du først har falt av.

Ønsker du å forberede deg på studiestart allerede nå? De fleste studier har både pensumlister og programplaner liggende ute på nett, og du kan ta en titt på hva du skal gjennom, eller starte forberedelsen allerede i sommer.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. En privatlærer kan hjelpe deg med mer enn bare faglig veiledning, han eller hun kan også gi deg tips og råd om hvordan du strukturerer hverdagen din, lære deg gode studievaner, og gi innsikt i mestring og motivasjon som varer hele semesteret.

Overgangen fra elev til student trenger ikke være så vanskelig, i hvert fall ikke om du er forberedt på forhånd.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *