Fra elev til student – slik forbereder du deg

Er du elev på videregående og skal snart inn på høyere utdanning? For noen kan overgangen fra elev til student være vanskelig, mens det nesten ikke er noen overgang for andre. Uansett finnes det tips som gjør overgangen så enkel som mulig, slik at du ikke faller av allerede første uke på studiet.

Du er vant til å få lekser på daglig basis. Kanskje har du minst én prøve i uka, og du har flere innleveringer i måneden. Læreren forventer at du er forberedt til hver time, og har du ikke levert inn det du skal får det konsekvenser for karakteren din og læreren tar en prat med deg for å høre om noe er galt.

Du har ansvar for deg

Kanskje har du hørt om utrykket ”ansvar for egen læring”? Av deg som elev på videregående forventes det at du har kontroll på hva du har av skolearbeid til enhver tid. Det forventes også at du selv bestemmer hvor mye tid og energi du skal legge ned i arbeidet, men allikevel har du tett oppfølging hele veien.

Slik er det ikke på høyere utdanning. Her er du kanksje bare én av 500 personer i kullet. På enhver forelesning sitter det 350 mennesker i auditoriet, og foreleseren snakker i vei uten å bry seg om du er forberedt eller ikke.

Dette kan være litt satt på spissen for noen, men for mange er det en realitet. Det som er sikkert er at mange kan oppleve overgangen fra det å være en elev i en klasse til det å bli student blant mange hundre som en stor overgang.

Slik forbereder du deg

Så hvordan sørger du for å være best forberedt til å gå fra å være elev til å være student? Det vil selvfølgelig variere fra studie til studie, og hvilket utgangspunkt du har. Jo mer du har forberedt deg til det studiet du skal inn på, dess mindre vil kanskje overgangen føles.

Det er uansett noen ting å tenke på som kan komme godt med på veien:

Tenk over hva du vil

Du har kanskje tenkt deg ut noen mulige studieretninger eller hva du vil jobbe med. Hvis du jobber målrettet mot dette, og legger ned ekstra arbeid i de fagene som er relevante for studiet du vil inn på vil overgangen bli mindre.

Gjør lekser

Det høres kanskje kjipt ut, men ved å gjøre lekser – i alle fag – opparbeider du deg også gode studievaner. Du blir vant til å jobbe hjemme eller på steder med forstyrrelser utenfor klasserommet, og det kommer godt med når du skal sitte mange timer på lesesalen når du studerer.

Få informasjon

Vet du ikke helt hva studiet du vil inn på innebærer? Da kan det lønne seg å ta en prat med rådgiveren på skolen, eller kanskje med noen som allerede studerer det du ønsker å studere. Begge disse vet noe om hva som kreves, hvordan en studiehverdag er, og hvordan overgangen fra skole til studie er.

Ekstra dytt

Noen ganger trenger man en ekstra push, litt motivasjon, selvtillit eller annen input. En privatlærer kan hjelpe deg med akkurat det du trenger, og er selv student som vet hva slags arbeid som kreves. De har selv vært i din situasjon, og kan gi deg målrettet hjelp for å gjøre overgangen så lett som mulig.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *