Finn din lærestil for å forbedre prestasjonene dine

Du pugger formler, tar notater i timen og gjør lekser i mange timer hver kveld. Læreren forklarer vanskelige begreper ved tavlen, og du skjønner ikke et ord av det han sier. Høres det kjent ut? Det er ikke du som er dum, men sannsynligvis har du ikke funnet din lærestil. Den varierer fra person til person, og når du vet hva som fungerer for deg, blir skolearbeidet mye enklere!

Du tar notater til hver time, bruker markeringstusjen effektivt i bøkene når du gjør lekser, og leser alle kapitlene nøye før prøven neste uke. Kvelden før sitter du oppe i mange timer og pugger, men allikevel føles det ikke som du kan noen ting.

Det gikk kanskje ikke så bra som du skulle ønske på den prøven. Hva gjorde du galt? Du gjorde jo både lekser og ekstraoppgaver, tok notater og pugget. Det burde jo gått veien?

Fungerer ikke for alle

Norsk skole har ofte én måte å lære bort fag på. Klasseromsundervisning, med tavle eller powerpoint og en lærer som forklarer begreper så godt han kan. Kanskje gjør dere noen oppgaver fra læreboka, og så diskuterer dere litt i grupper.

Det er ikke noe galt i dette oppsettet, men det fungerer ikke godt nok for mange elever. Lærere gjør så godt de kan innenfor de rammene de har, men når man går i en klasse med tyve andre elever sier det seg selv at ikke alle lærer på samme måte, og ikke alle har samme ferdigheter og forutsetninger.

Finn din egen metode

Du får ikke gjort så mye med hvordan faget læres bort på skolen, men ved å finne de måtene å lære på som fungerer best for deg kan du gjøre hverdagen din mye lettere. Da vil du kanskje oppdage at det går raskere å lære ting, det er morsommere, og resultatene dine forbedrer seg.

Det finnes flere måter å lære på – kanskje lærer du best gjennom å gjøre teorien i praksis? Hva med å faktisk lage en fungerende modell av en vulkan fremfor å bare lese om den? Da ser du hvordan det fungerer i virkeligheten rett foran øynene dine, og du får brukt teorien du bare har lest om i praksis.

Visuell eller auditiv? Eller noe annet?

Eller kanskje du trenger å tegne figurer og lage tankekart til det læreren forklarer oppe ved tavlen, i stedet for å bare skrive det ned ordrett. Noen av oss trenger å bruke farger og figurer for å strukturere tankene våre, og gjøre informasjonen mer visuell.

Om du lærer best ved å høre på læreren forklare teorier og modeller, og ikke lærer noe særlig ved å lese om det selv i boken er du kanskje en som lærer gjennom lytting. Finn en lydbok eller en video på nettet, sett deg godt til rette i stolen og hør på noen som kan forklare de vanskelige begrepene på en god måte.

Uansett hvordan du lærer best handler det om å finne metoden som fungerer for deg. Gjør så godt du kan med måten læreren legger fram stoffet på, og bearbeid det på din egen måte når du kommer hjem og skal jobbe med skolearbeidet på egenhånd. Da vil du sannsynligvis se forbedring allerede ved neste prøve. Lykke til!

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *