Få kontroll over skolehverdagen

Har du noen gang kommet til første time og blitt overrasket med en prøve du hadde fullstendig glemt at du skulle ha? Med mye å gjøre kan det være lett å glemme viktige ting. Hvordan får du kontroll på alle frister, prøver og oppgaver?

Det er mye å holde oversikt over i hverdagen. Du skal huske på hvilke kapitler som skal leses til onsdag i samfunnsfag, hvilke oppgaver du skal gjøre i matematikk innen i morgen og hvilket fag som har en stor prøve neste tirsdag.

I tillegg skal du holde styr på alt som foregår utenfor skolen – treningstider, familieselskaper og husarbeid. Og når har egentlig farmor bursdag? Det kan være lett å havne i den berømte prokrastineringsfella – når du har mye å gjøre utsetter du alt til siste liten. Det er lite effektivt, stressende og går ut over karakterene dine.

Lag et system

Det kan virke helt uoverkommelig å skulle huske på alt du skal gjøre til enhver tid. Allikevel er det faktisk ikke så mye som skal til. Det viktigste du gjør er å ha et system som gjør at du klarer å holde oversikten. Hva slags system som funker for deg vet bare du, men her er noen generelle tips på veien.

Lister er gull verdt for mange. Lag en liste over kommende gjøremål, og sorter dem etter kategori og prioritering. Store prosjekter og innleveringer bør få mye plass, mens småprøver og lekser kan puttes inn i mellom når du har tid.

Les også: Dette gjør effektive studenter

Om du skriver faktiske lister og henger dem opp på veggen eller har listene dine på mobilen er opp til deg. Sørg bare for at de er lett tilgjengelige og oversiktlige. Det viktigste er at de fungerer for deg og at du har kontroll på systemet.

Ikke gjør alt samtidig

Slutt med multitaskingen! Mange tror de klarer å balansere femten gjøremål på en gang, og kanskje får du det gjort, men hvor god kvalitet er det på arbeidet du leverer?

Konsentrer deg om én oppgave av gangen, og legg vekk mobilen, sosiale medier, middagslaging og hobbyene du driver med samtidig. Vi blir både mindre effektive når vi gjør mange ting på en gang, og arbeidet blir mer slurvete gjennomført.

Gjør endringer

Gå gjennom listene dine og gjør endringer med jevne mellomrom. Når det store halvtårsprosjektet i norsk er gjennomført og levert trenger jo ikke det å stå på topp over prioriterte oppgaver. Nå er det på tide å revidere og omprioritere.

Plutselig dukker det dessuten opp en ekstra prøve læreren hadde glemt å nevne neste uke, da må ikke den havne nederst på listen. Rydd plass, og flytt andre ting som ikke er like viktige lenger ned.

Få veiledning

Sliter du med å få kontroll over hva som skal gjøres, når det skal leveres og hvordan du skal få det gjennomført? En privatlærer er mer enn bare en underviser – det er en person som nylig har vært der du er.

Privatundervisere vet hvordan det er å ha mye å gjøre, og er eksperter på å strukturere hverdagen og balansere skole og fritid. De kan hjelpe deg med å få kontroll over hverdagen din igjen, slik at du får konsentrert deg og jobbet effektivt og målrettet.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *