Derfor bør du lære bort vanskelig stoff til andre

Synes du det neste kapittelet i matteboken ser litt vanskelig ut? Finn en venn og forklar det som er vanskelig på en så enkel måte som mulig. Ved å lære bort noe utfordrende til en som kan mindre enn deg lærer også du stoffet bedre.

Det finnes en del mennesker som mener den førstefødte i en familie har høyere IQ enn de yngre søsknene. Om dette stemmer eller ikke kan man nok diskutere lenge, men det som er sikkert er at IQ trenes gjennom læring og oppgaveløsing, og det som storesøsken ofte gjør for yngre søsken – å lære bort.

Gir deg innsikt

Er du ikke eldst i søskenflokken trenger du allikevel ikke fortvile. Du kan fortsatt trene IQ-en din, lære deg bedre studieteknikker og i det hele tatt lære å løse et problem på en annen måte ved å lære bort vanskelig stoff til andre.

Gjennom å lære bort noe til andre tvinger du hjernen din til å sette informasjonen i et system og til å bryte det ned slik at du lett kan forklare det til noen som ikke kan det fra før av. Det hjelper også deg til å forstå stoffet bedre, og kanskje ser du også andre innfallsvinkler eller måter å løse et problem på som du ikke har tenkt på før.

Dette er litt det samme som en privatlærer opplever når han har undervisning. Selv om disse er svært gode innenfor fagområdene de lærer bort sier mange at de ved å forklare stoff på ulike måter også lærer faget bedre selv, og får et bedre grunnlag for å lære vanskeligere ting senere.

Ingen ekspert

Du trenger ikke være en ekspert på området for å lære bort noe. Det vil alltid være noen som ikke forstår et tema like godt som deg, og selv om du kanskje ikke forstår alt selv så vil det å lære bort det grunnleggende hjelpe deg med å få en bedre oversikt selv.

Da blir det enklere å ta fatt på et nytt nivå i temaet, og sannsynligvis vil du forstå det som var vanskelig bedre etter å ha lært bort det som var litt enklere til noen andre.

Bare det å dele kunnskap med andre har en positiv effekt på din egen læring. Så finn deg en klassekamerat som er interessert i å lære noe du kan litt bedre, eller forklar noe du synes er litt komplisert til et familiemedlem eller en annen bekjent.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *