6 uvaner som ødelegger for resultatene dine

Tror du at det bare handler om å ha gode vaner for å få gode resultatet? De fleste tenker ikke over det, men nesten alle har noen dårlige vaner som ødelegger for dem når de skal gjøre lekser eller lese til store prøver.

  1. Du spiser ikke frokost

Tenker du kanskje at ”hvis jeg dropper frokosten så kan jeg sove en halvtime lenger og være mer uthvilt på skolen”? Mange tror det ikke gjør noe å droppe frokosten – de kan jo bare spise mer til lunsj eller middag i stedet.

Frokost er ikke bare mat, det fyrer både kroppen og hodet ditt, og klargjør deg for en dag med utfordringer. Uten frokost blir du mindre konsentrert og mindre effektiv, og det er ikke særlig heldig hvis du ønsker gode resultater.

  1. Du leser bare pensum

Du leser og leser. Guler ut noen ord og setninger som ser viktige ut nå og da. Du leser all pensumbøkene som om de skulle vært romaner. Hva husker du egentlig? Sitter du igjen med noe som helst? For at du faktisk skal lære deg stoffet og få en skikkelig forståelse må du gjøre mer enn å bare lese, du må bruke stoffet aktivt.

Du må gjerne lese, men lag også gode notater, skriv sammendrag for hvert kapittel, tegn figurer eller lag tankekart. Å diskutere stoffet med andre elever eller å forklare noe til noen som ikke kan stoffet fra før av hjelper også både på hukommelse og forståelse.

  1. Du bruker samme studieteknikk som alle andre

Like viktig som å aktivt bruke pensum er å finne ut av hvordan du gjør det best for deg. Vi er alle forskjellige, og det betyr at vi lærer på ulike måter. Noen trenger bare å notere det de leser for å forstå stoffet, andre må ut og se det bli brukt i den virkelige verden. Finn den studieteknikken som fungerer for deg, og ikke tenk at det som fungerer for vennene dine fungerer for alle.

  1. Du dropper treningen i perioder med mye å gjøre

Det kan være fristende å droppe alt som ikke har med skole å gjøre i perioder meg mange prøver og mye stress. Graver du deg helt ned i pensum og enser ikke verden utenfor? Det kan være lurt å sette av en time til trening innimellom all puggingen. Selv om du bruker energi på å trene, får du mer energi igjen. Dessuten får hjernen din mulighet til å ta en pause og prosessere alt pensum du har jobbet med, som gjør at du får en bedre forståelse for det du har lest.

  1. Du utsetter alt til siste liten

Mange av oss er mestere i å prokrastinere. Hvor ofte har du ikke hørt en medelev si ”jeg gjør det så mye bedre om jeg får litt press på meg”? Det kan godt hende noen trenger litt press for å gjøre sitt beste, men press trenger ikke bety tidspress. Du kan sette en tidsramme for deg selv som ikke er rett før innlevering, og allikevel kjenne på presset du trenger. Da unngår du slurvefeil eller oppgaver som er halvhjertet skrevet fordi du ikke fikk nok tid på slutten. De som gjør det bra på skolen er ofte de som er flinke til å disponere tiden sin riktig, ikke de som gjør alt rett før fristen.

  1. Du sitter oppe hele natta

Selv de som i utgangspunktet disponerer tiden sin godt kan komme til å tenke at det er lurt å sitte oppe hele natta før en prøve bare for å få brukt alle minuttene i døgnet. Det lønner seg sjeldent. Uten søvn blir du mindre konsentrert, og hjernen din bruker lenger tid på å prosessere informasjon. Kanskje ender du opp med å misforstå et spørsmål på prøven som du egentlig lett kunne svart på bare fordi du ikke sov natten i forveien.

Få deg nok søvn og spis en god frokost – da vil du som regel gjøre det bedre enn om du leser pensum helt til morgenkvisten.

Author: Karine Liland

Karine er bloggredaktør i Golden Academy og utdannet journalist. Hun blogger med jevne mellomrom og deler sine tanker om skole, lekser og annet med elever over hele landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *